Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- pomidorine
-
Topic Author
- Žinutės: 271
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- maikass
- Žinutės: 11

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- pomidorine
-
Topic Author
- Žinutės: 271
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- tany
-
- Žinutės: 36


Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- pomidorine
-
Topic Author
- Žinutės: 271
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- tany
-
- Žinutės: 36
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- pomidorine
-
Topic Author
- Žinutės: 271
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- tany
-
- Žinutės: 36
Aplink 1 augalą, turi augti 4-5 bazilikai.
Tada jis turi įtakos pomidorų skoniui. Kodėl tiksliai nerašomą. Tik skaičiavo optimalų kiekį, augant kaip kompanjonui.
Kitas būdas, stresinės situacijos. Kurios skatina pomidorų nokimą:
- mažinti laistymą, tik ne tiek kad pradėtu trukinėti pomidorai, auginant kekes reikia didinti laistymą, o kai suformuotos noksta mažinti. Pašalinus didelį kiekį lapų taip pat gali pradėti trūkinėti pomidorai.
- pažeisti stiebą, su įpjova neleidžiant užgytį
- pažeisti šaknis, truputį rauti ir sukti
- padidinti dirvos druskingumą, sumažina derlių, bet smarkiai pagerina skonį(Šis metodas naudojamas, Japonijoje kaip išskirtinės kokybės pomidorams auginti.)
Kiek domėjausi, visur apribojamas šaknų drėgmės pasisavinimas. Prarandamas didesnis derlius, bet gaunamas geresnis skonis.
Ilgos vegetacijos pomidorai, skirti sandėliavimui, skonį įgauna vėliau. Jie neskirti šviežiam vartojimui. Gausis kaip rūgštus obuolys ką tik nuskintas, o žiema jei paragausi, bus saldus.
Dar paminėjo kad vasarą buvo mažai saulės. Tada užsitesia derėjimo laikas. Jei daug saulės bus didesni vaisiai, mažai saulės bus daugiau vaisinių kekių. Easant blogesniam apšvietimui pomidorai didina žiedinių kekių skaičių. O kai saulės pakanką, didina vaisių dydį. Čia remtasi atliktais tyrimais su CO2, kiekiu.
Bet kuriuo atveju, patvirtinta kad UV spinduliai įtakoja skonį, kvapą. Tad auginant stikliniuose, polikarbonato, šiltnamiuose skonis turėtų skirtis. Nuo lauko, ar augintų po plėvele.
Stiklas, ir polikarbonatas nepraleidžia UV spindulių, kai kuriuos jis paverčia infroraudonaisias. Žinoma jei šilta vasara, stoglangiai atsidaro ir UV spinduliai patenka.
Įdomu kokiems pomidorams pritrūko skonio? Tiksliau kur, kaip jie auginti?
Tiesiog reiktų rugpjūčio mėnesį, kažkaip didinti saulės atspindžius. Nes trumpėja dienos ilgumas. Ar tai šviesiai mulčiuoti, ar kitaip padidinti šviesos atspindėjimą nuo žemės.
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- upas
- Žinutės: 138

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- pomidorine
-
Topic Author
- Žinutės: 271
Gaunasi toks krūmo auginimas. O jei labai augus, gaunasi panašiai į agurkų auginimą šiltnamyje. Kol pasiekia šiltnamio viršų.
Man patiko vien dėl to kad prinoko greičiau. Ir sunku pasakyti ar skanūs buvo, kad pirmi, ar kad taip pagerėjo skonis. Nors sakoma, kad 1 stiebu greičiau sunoksta(turima omenį negu 2 stiebais turbūt). Man greičiau sunoko 4 stiebais.
Dar dėl skabymo ir skonio :
"„Formuojant vienstiebį krūmą, pašalinamos visos šoninės ataugos, paliekamos 5–6 žiedinės šakutės, viršutinė virš 3 lapelių nukerpama. Dvistiebiame krūme paliekama atšaka, esanti po pirma žiedine šakute. Pagrindiniame stiebe paliekamos 4 žiedinės šakos, viršutinė žiedinė šakutė nukerpama virš 3 lapelių, – aiškino pašnekovė. – Antrame stiebe paliekamos 2 žiedinės šakutės. Tristiebio krūmo pagrindiniame stiebe paliekamos 3 žiedinės šakutės, ataugose – po 2 žiedines šakutes. Stiebas nukerpamas palikus 2–3 lapelius virš viršutinės žiedinės šakelės.“ Pasak specialistės, apkarpyti pomidorai būna didesni, vaisiai prisirpsta anksčiau ir būna skanesni."
Kita būda kurį esu bandęs, tai skatinau etileno dujom vaisių nokimą.
Tiesiog liko daug krituolių obuolių, paprastai žmones juos palieka taip gulėti jei tai nėra kieme. Arba į komposta metą.
Aš juos sunešiau į šiltnamį, po pomidorais. Pūnant, nokstant obuoliams, išsiskiria etileno dujos. Šalia esantys pomidorai pradeda nokti, ir taip pat išskiria etileno dujas. O kai visi vienoj krūvoj būna, greičiau sunokstą.
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- upas
- Žinutės: 138
K - didina rūgščių, kiekį, likopeno, karotinoidų, (daugiau raudonos spalvos).
Bet kuris, medžiagų trūkumas, arba perteklius blogina skonį.
Laistant pvz 10C, šaltu vandeniu, galima atvėsinti dirvožemį, taip sutrikdant K įsisąvinimą.
K įsisavinimas, gerėja esant 20-27C, temperatūrai.
www.ipni.net/publication/pnt-na.nsf/0/42...T-2017-Summer-03.pdf
Daugiausia, tyrimų atlikęs.
http://old-hos.ifas.ufl.edu/kleeweb/HARRY J. KLEE, Ph.D., Professor
Interviu:
Minima, kad skoniui įtakos, turi cukrus, rūgštys, saulė, UV spinduliai, kvapas.
Vanduo kaip faktorius, pablogėjusio skonio, jei po laistymo skinami pomidorai.
Minimas kaip, po lietaus, pomidorai tampa ne tokie skanūs.
Taip pat minima, kad skoniui gerinti, buvo naudojamas jūros uždruskėjas vanduo.
Arba, net šlapimas, kuriame taip pat randama daug druskų.
Bet efektas ne visur vienodas, dėl skirtingos žemės sudėties, kadangi skirtingam dirvožemį, jau yra skirtinga druskų koncentracija.
Nors autorius, nieko nemini apie auginima vandenyje - hidroponika, kai vanduo, ir druskų koncentracija nuolatinė. Apart to, pateikiama tik prielaida, jog auginant hidroponikos būdu, gavo mažiau UV spindulių, dėl to skonis gali buvo prastesnis,
www.npr.org/sections/thesalt/2012/06/01/...soil?t=1540305197558
Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.
- upas
- Žinutės: 138