Dėl ko pomidorams trūksta skonio?

prieš 6 m. 10 mėn. #595 nuo pomidorine
Dėl ko pomidorams trūksta skonio? was created by pomidorine
Sveiki, gal kas patars, kodėl pomidorams gali trūkti skonio? Ši problema iškilo šiemet. Pomidorai gan sultingi, tačiau skonis labai silpnas, trūksta saldumo ... Juodieji dar neblogi, bet raudoni bei geltoni prastoki. Ar tai gali būti dėl per gausaus laistymo? Saulės trūkumo? Medžiagų pertekliaus ar trūkumo?

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • pomidorine
  • pomidorine avataras Topic Author
More
prieš 6 m. 10 mėn. - prieš 6 m. 10 mėn. #596 nuo maikass
Replied by maikass on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
as manyciau ,kad siemet truksta saules :)man atrodo dar ir kalis turi dideli vaidmeni del saldumo
Last edit: prieš 6 m. 10 mėn. by maikass.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • maikass
More
prieš 6 m. 10 mėn. #597 nuo pomidorine
Replied by pomidorine on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Ačiū už atsakymą! Tuomet įdomu kaip kitų pomidorai, manau Lietuvoj visi panašiai saulės gavom :) Tik tiek, kad šiemet neskabiau lapų, buvo didesnis šešėlis, tai irgi galėjo turėti įtakos. Reikės paskaitinėti ir dėl kalio.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • pomidorine
  • pomidorine avataras Topic Author
More
prieš 6 m. 10 mėn. - prieš 6 m. 10 mėn. #598 nuo tany
Replied by tany on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
mano ir buvo neskanus, bet jie buvo nedanoke... is paziuros raudonas pomidoras, o prakandus buvo baltas sluoksnis, viduje vel raudona... patresiau humusinemis trasomis... po savaites teko visa derliu skinti, nes masiskai pradejo nokti :P
negi nerodziau :? :)
sorry jei kartojausi
Priedai:
Last edit: prieš 6 m. 10 mėn. by tany.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • tany
  • tany avataras
More
prieš 6 m. 10 mėn. #599 nuo pomidorine
Replied by pomidorine on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Ne šito vaizdo dar nebuvo :) Paskutiniame pomidorai ant stiebų kabėjo :) O patręšus skonis pasikeitė?

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • pomidorine
  • pomidorine avataras Topic Author
More
prieš 6 m. 10 mėn. #600 nuo tany
Replied by tany on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
kaip cia pasakius... kai kuriu veisliu pagerejo, nes prinoko... kai kurios liko tokie nei tokie nei siokie... bet skonio nebuvo butent del neprinokimo 100%, nes tos baltos vietos neskanios

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • tany
  • tany avataras
More
prieš 6 m. 10 mėn. #601 nuo pomidorine
Replied by pomidorine on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Aišku, mano atveju, net labai gerai prinokę nėra labai skanūs. Pasidomėjau dėl kalio trūkumo, panašu, kad ši problema ir sukelia panašius simptomus, pomidoro vidus būna baltas.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • pomidorine
  • pomidorine avataras Topic Author
More
prieš 6 m. 10 mėn. #602 nuo tany
Replied by tany on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
tai jo, pas mane tai truksta kalio... ir lapai isduoda jo trukuma taip pat... bet kazkaip siemet neisdrisau kalio magnezija barstyti.... bet kitais metais, jei taip truks, tikrai pabarstysiu, nes tureti kruva pomidoru, bet nevalgomu ir neiseitis....

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • tany
  • tany avataras
More
prieš 6 m. 7 mėn. - prieš 3 m. 6 mėn. #609 nuo upas
Replied by upas on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Skonio prideda augalai kompanjonai vienas iš jų - Bazilikas. Teko girdėti ne iš vieno kad 2012 pomidorai buvo beskoniai, man to nepasitaikė, sutapimas ar ne bet šalia pomidorų pas mane auga bazilikai. Bazilikas vienas iš augalų kuris pomidorams "prideda" skonio. Užsienio universitetų atliktais duomenimis.
Aplink 1 augalą, turi augti 4-5 bazilikai.
Tada jis turi įtakos pomidorų skoniui. Kodėl tiksliai nerašomą. Tik skaičiavo optimalų kiekį, augant kaip kompanjonui.

Kitas būdas, stresinės situacijos. Kurios skatina pomidorų nokimą:
- mažinti laistymą, tik ne tiek kad pradėtu trukinėti pomidorai, auginant kekes reikia didinti laistymą, o kai suformuotos noksta mažinti. Pašalinus didelį kiekį lapų taip pat gali pradėti trūkinėti pomidorai.
- pažeisti stiebą, su įpjova neleidžiant užgytį
- pažeisti šaknis, truputį rauti ir sukti
- padidinti dirvos druskingumą, sumažina derlių, bet smarkiai pagerina skonį(Šis metodas naudojamas, Japonijoje kaip išskirtinės kokybės pomidorams auginti.)

Kiek domėjausi, visur apribojamas šaknų drėgmės pasisavinimas. Prarandamas didesnis derlius, bet gaunamas geresnis skonis.

Ilgos vegetacijos pomidorai, skirti sandėliavimui, skonį įgauna vėliau. Jie neskirti šviežiam vartojimui. Gausis kaip rūgštus obuolys ką tik nuskintas, o žiema jei paragausi, bus saldus.

Dar paminėjo kad vasarą buvo mažai saulės. Tada užsitesia derėjimo laikas. Jei daug saulės bus didesni vaisiai, mažai saulės bus daugiau vaisinių kekių. Easant blogesniam apšvietimui pomidorai didina žiedinių kekių skaičių. O kai saulės pakanką, didina vaisių dydį. Čia remtasi atliktais tyrimais su CO2, kiekiu.
Bet kuriuo atveju, patvirtinta kad UV spinduliai įtakoja skonį, kvapą. Tad auginant stikliniuose, polikarbonato, šiltnamiuose skonis turėtų skirtis. Nuo lauko, ar augintų po plėvele.
Stiklas, ir polikarbonatas nepraleidžia UV spindulių, kai kuriuos jis paverčia infroraudonaisias. Žinoma jei šilta vasara, stoglangiai atsidaro ir UV spinduliai patenka.

Įdomu kokiems pomidorams pritrūko skonio? Tiksliau kur, kaip jie auginti?
Tiesiog reiktų rugpjūčio mėnesį, kažkaip didinti saulės atspindžius. Nes trumpėja dienos ilgumas. Ar tai šviesiai mulčiuoti, ar kitaip padidinti šviesos atspindėjimą nuo žemės.
Last edit: prieš 3 m. 6 mėn. by upas.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • upas
More
prieš 6 m. 7 mėn. #612 nuo pomidorine
Replied by pomidorine on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Valgant pomidorus su bazilikais, jis tikrai prideda skonio :silly: O jei rimtai, teko girdėti, kad bazilikas yra geras augimo kompanionas pomidorams, tik nežinojau kokią naudą tai neša.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • pomidorine
  • pomidorine avataras Topic Author
More
prieš 3 m. 7 mėn. - prieš 3 m. 7 mėn. #922 nuo upas
Replied by upas on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
Nesu tikras, bet auginant daugiau stiebų, skonis buvo lyg tais geresnis. Auginau 4-5 stiebais. Jie buvo prižiūrimi, paliekant po 2-3 kekes, stiebui.
Gaunasi toks krūmo auginimas. O jei labai augus, gaunasi panašiai į agurkų auginimą šiltnamyje. Kol pasiekia šiltnamio viršų.
Man patiko vien dėl to kad prinoko greičiau. Ir sunku pasakyti ar skanūs buvo, kad pirmi, ar kad taip pagerėjo skonis. Nors sakoma, kad 1 stiebu greičiau sunoksta(turima omenį negu 2 stiebais turbūt). Man greičiau sunoko 4 stiebais.
Dar dėl skabymo ir skonio :
"„Formuojant vienstiebį krūmą, pašalinamos visos šoninės ataugos, paliekamos 5–6 žiedinės šakutės, viršutinė virš 3 lapelių nukerpama. Dvistiebiame krūme paliekama atšaka, esanti po pirma žiedine šakute. Pagrindiniame stiebe paliekamos 4 žiedinės šakos, viršutinė žiedinė šakutė nukerpama virš 3 lapelių, – aiškino pašnekovė. – Antrame stiebe paliekamos 2 žiedinės šakutės. Tristiebio krūmo pagrindiniame stiebe paliekamos 3 žiedinės šakutės, ataugose – po 2 žiedines šakutes. Stiebas nukerpamas palikus 2–3 lapelius virš viršutinės žiedinės šakelės.Pasak specialistės, apkarpyti pomidorai būna didesni, vaisiai prisirpsta anksčiau ir būna skanesni."

Kita būda kurį esu bandęs, tai skatinau etileno dujom vaisių nokimą.
Tiesiog liko daug krituolių obuolių, paprastai žmones juos palieka taip gulėti jei tai nėra kieme. Arba į komposta metą.
Aš juos sunešiau į šiltnamį, po pomidorais. Pūnant, nokstant obuoliams, išsiskiria etileno dujos. Šalia esantys pomidorai pradeda nokti, ir taip pat išskiria etileno dujas. O kai visi vienoj krūvoj būna, greičiau sunokstą.
Last edit: prieš 3 m. 7 mėn. by upas.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • upas
More
prieš 8 mėn. 3 sav. - prieš 8 mėn. 3 sav. #1129 nuo upas
Replied by upas on topic Dėl ko pomidorams trūksta skonio?
P - fossforas didina cukrų kiekį, pomidoruose.
K - didina rūgščių, kiekį, likopeno, karotinoidų, (daugiau raudonos spalvos).
Bet kuris, medžiagų trūkumas, arba perteklius blogina skonį.

Laistant pvz 10C, šaltu vandeniu, galima atvėsinti dirvožemį, taip sutrikdant K įsisąvinimą.
K įsisavinimas, gerėja esant 20-27C, temperatūrai.

www.ipni.net/publication/pnt-na.nsf/0/42...T-2017-Summer-03.pdf
Daugiausia, tyrimų atlikęs.
http://old-hos.ifas.ufl.edu/kleeweb/HARRY J. KLEE, Ph.D., Professor

Interviu:
Minima, kad skoniui įtakos, turi cukrus, rūgštys, saulė, UV spinduliai, kvapas.
Vanduo kaip faktorius, pablogėjusio skonio, jei po laistymo skinami pomidorai.
Minimas kaip, po lietaus, pomidorai tampa ne tokie skanūs.
Taip pat minima, kad skoniui gerinti, buvo naudojamas jūros uždruskėjas vanduo.
Arba, net šlapimas, kuriame taip pat randama daug druskų.
Bet efektas ne visur vienodas, dėl skirtingos žemės sudėties, kadangi skirtingam dirvožemį, jau yra skirtinga druskų koncentracija.

Nors autorius, nieko nemini apie auginima vandenyje - hidroponika, kai vanduo, ir druskų koncentracija nuolatinė. Apart to, pateikiama tik prielaida, jog auginant hidroponikos būdu, gavo mažiau UV spindulių, dėl to skonis gali buvo prastesnis,

www.npr.org/sections/thesalt/2012/06/01/...soil?t=1540305197558
Last edit: prieš 8 mėn. 3 sav. by upas.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

  • upas
More